A zöldségek története! Nem fogod elhinni, honnan származik az uborka!

197

A zöldségek történelme már akkor ismeretes volt amikor a vadászok elhagyták Afrikát és elkezdődött a gyarmatosítás.

Az emberek már a kőkorszakban is foglalkoztak kertészkedéssel, eleinte csak leszedték azokat a növényeket amelyeket a természet nyújtott a számukra, majd a későbbiekben vetettek és arattak.
Minden zöldségnek meg van a saját történelme, ezekből szeretnénk felsorolni nektek néhányat

Hirdetés

1. Burgonya
A burgonya 1565-ben jelent meg Európában, a spanyol tengerészek hozták be Amerika déli részéről. Eleinte dísznövényként lett termelve, majd lekvárt készítettek a zöld burgonyából és csak ezután jöttek rá, hogy elkészíthetik ételként is. Az 1800-as években a burgonya annyira ritka volt, hogy ajándéknak is ezt adták. Az idő múlásával a burgonya egyre elterjedtebbé vált az egész világon, ma már az Északi sarkon is termesztik.

2. Paradicsom
A paradicsom hazája Dél-Amerika, vannak olyan vadon termő paradicsom fajták, amelyek megtalálhatók Peruban, a Kanári és a Fülöp szigeteken. A paradicsomot a spanyolok hozták be Európába a tizenhatodik század közepén. Az európai országokban dísznövényként volt ismeretes eleinte. A tizenkilencedik század elejéig a paradicsomot ehetetlennek hitték Európában, Amerikában pedig mérgező növényként volt elkönyvelve.

3. Répa
A répát már 4 ezer éve ismerik és fogyasszák. A répa termesztése a középkorban lett közkedvelt és a tizenkilencedik századig különleges finomságnak számított. A tizenhetedik században kezdték el termeszteni Európában.

4. Fokhagyma
A fokhagymát és a hagymát már az antik Egyiptomban fogyasztották, ahogyan ez látható felírás ként a Keopsi piramison is. A fokhagymát először Kínában termesztették. Az antik Görögországban is termesztették, de nem használták mindennapos fogyasztásra a kellemetlen illata miatt. Az antik Rómában csak a szegények fogyasztották az egészségük megőrzése miatt.

5. Hagyma
A hagymát az egyiptomiak termesztették, nagyon szerették. Az antik Görögországban szent növényként kezelték, de nem tették ételbe az erős szaga miatt.

6. Bab
A babról a régi kínai krónikákban olvashattunk először ,időszámításunk előtt a 2800-as években, akkor még a kínaiak a babot rizzsel készítették, úgy ahogyan most Indiában, Koreában és a Fülöp szigeteken készítik. Amerikában a babot az indiánok termelték és fogyasztották ősidők óta.

7. Uborka
Az uborka hazája India, ahol még ma is található néhány uborka specialitás. Itt az uborkát már i.e. 3000-ben ismerték. A régi egyiptomiak műemlékei is ábrázolnak uborkát, innen tudhatjuk, hogy ők is fogyasztották ezt a zöldséget. Dahiriel-Bars templomában a zöld színűre festett uborka a szőlővel együtt látható, Görögországban pedig Homer idejében létezett Sikion az uborka városa.

A cikk még nem ért véget. Lapozz a következő oldalra.
Köszönjük!