A görögdinnye magjának csodálatos hatása az emberi egészségre!

286

Tudományosan igazolt tény, hogy azon emberek esetében, aki rendszeresen fogyasztanak görögdinnyét, csökken a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata. A benne található likopin ugyanis egy erős antioxidáns, mely segíti a rák megelőzését, különösen hatékony lévén a prosztata, a húgyúti, és a nyelőcső rák esetében.

Citrullin tartalmánál fogva, mely egy, az ereket tágító aminosav, úgy viselkedik, mint az erekciós rendellenességek kezelésére felírt gyógyszerek. A legtöbb esetben, a fogyasztás során eldobjuk a dinnye fekete magvait, anélkül, hogy tisztában lennénk a bennük lévő értékes tápanyagokkal.

Ezeket a magokat nyersen és szárítva egyaránt fogyaszthatjuk, vagy akár salátákba is beleszórhatjuk. Ugyanis ezek a magvak valóságos csodát tesznek a vesékkel, megóvva azokat a vesekő lerakódásától. Antioxidáns tartalmuk mellett, hashajtó hatással is rendelkeznek. Gazdagok E- és B6 vitaminokban, ugyanakkor triptofán, glutaminsav, és riboflavin tartalmuk is jelentős.

150 gramm szárított mag 30,6 gramm fehérjét tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 61 %-a. A dinnyemagból származó fehérjék esszenciális aminosavakat tartalmaznak, amelyek közül a legfontosabb az arginin, mely képes szabályozni a vérnyomást.
A görögdinnye magvai nagyon gazdagok a B csoportba tartozó vitaminokban, amelyek nélkül a szervezet nem lenne képes az élelmiszerek tápanyagait átváltozhatni energiává. A dinnyemagokban a legelterjedtebb B csoportbeli vitamin a niacin: 100 gramm magban 3,8 mg, ami a napi beviteli érték 19%-át teszi ki.

A cikk még nem ért véget. Lapozz a következő oldalra.
Köszönjük!